tag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post8169049717968587839..comments2023-07-12T15:01:54.075+02:00Comments on pod-zielonym-niebem: Jaglane gnocchi z bazyliąPod zielonym niebemhttp://www.blogger.com/profile/09848573618652429692noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-47640952182541066482015-09-12T20:01:09.808+02:002015-09-12T20:01:09.808+02:00Witam serdecznie, w przepisie nie należy niczego n...Witam serdecznie, w przepisie nie należy niczego na maśle smażyć, a jedynie lekko je podgrzać na patelni, tak aby się rozpuściło. Oliwa natomiast oprócz smaku ma zdecydowanie wyższą temperaturę dymienia i nie pozwoli masłu się spalić. Po za tym oliwy możemy jak najbardziej używać do smażenia, ale tylko do określonej temperatury, która zazwyczaj podana jest na opakowaniu. Pozdrawiam serdecznie :) Pod zielonym niebemhttps://www.blogger.com/profile/09848573618652429692noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-5034435374346039652015-09-12T19:57:25.593+02:002015-09-12T19:57:25.593+02:00Bardzo dobrze, że użyła Pani 250 ml wody do ugotow...Bardzo dobrze, że użyła Pani 250 ml wody do ugotowania kaszy. Winna może być zbyt ciepła kasza, która musi być maksymalnie wystudzona przed dodaniem mąki ziemniaczanej. Jeżeli kasza gotując się nie wchłonęła całej wody, proszę zostawić kaszę do wystygnięcia pod przykryciem. Wtedy zaabsorbuje nadmiar płynu. Dopiero po wystygnięciu proszę dodać mąkę i wyrabiać ciasto. Pozdrawiam serdecznie :) Pod zielonym niebemhttps://www.blogger.com/profile/09848573618652429692noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-68629144273964370382015-09-12T19:51:09.157+02:002015-09-12T19:51:09.157+02:00Gniot wyjedzie wtedy, kiedy kasza nie do końca wys...Gniot wyjedzie wtedy, kiedy kasza nie do końca wystygnie. Aby kluski były jędrne, sprężyste i smaczne kasza musi zostać maksymalnie ostudzona. Podobnie jak ziemniaki przy robieniu kopytek. W przeciwnym razie mąką ziemniaczana zacznie wchłaniać za dużo wody i wilgoci i wychodzi gniot, a po ugotowaniu żelusie. Kaszę najlepiej ugotować kilka godzin przed lub poprzedniego dnia - tak dla pewności. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że następnym razem wyjdą smaczniejsze :) Pod zielonym niebemhttps://www.blogger.com/profile/09848573618652429692noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-38135661016495529622015-09-12T17:08:09.596+02:002015-09-12T17:08:09.596+02:00zrobiłam je, ale wyszedł mi totalny gniot. Po ugot...zrobiłam je, ale wyszedł mi totalny gniot. Po ugotowaniu takie żelowate, że nie dało się pogryźć. 250 ml wody używamy do zalania kaszy podczas gotowania?Zosiahttps://www.blogger.com/profile/11822349985213870733noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-20553242622123350042015-09-12T17:00:52.483+02:002015-09-12T17:00:52.483+02:00Polecam uzyc masla klarowanego do podsmazenia poni...Polecam uzyc masla klarowanego do podsmazenia poniewaz maslo zwykle w trakcie smazenia wydziela szkodliwe subatancje dla zdrowia ( ekstremalnym przypadkiem jest spalone maslo) nie polecam rowniez uwywac oliwy do smazenia... ma to rowniesz szkodliwe skutki dla naszego zdrowia. Oliwe stosujcie na zimno - do salatek.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13923255973112391856noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-42550347556802357412015-09-12T17:00:39.908+02:002015-09-12T17:00:39.908+02:00nie wiem czemu, ale wyszedł mi jeden wielki gniot ...nie wiem czemu, ale wyszedł mi jeden wielki gniot ;/ po ugotowaniu były takie żelowate, że musiałam wyrzucić.....Zosiahttps://www.blogger.com/profile/11822349985213870733noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-221938324990063542015-09-09T13:40:37.941+02:002015-09-09T13:40:37.941+02:00:):)Pod zielonym niebemhttps://www.blogger.com/profile/09848573618652429692noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-77897714605686071072015-09-07T20:04:39.270+02:002015-09-07T20:04:39.270+02:00Smacznie :-)Smacznie :-)Kinga https://www.blogger.com/profile/16559861728089478274noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-36288258309679198692015-09-07T18:31:56.139+02:002015-09-07T18:31:56.139+02:00Koniecznie spróbuj. Mają zupełnie inną konsystencj...Koniecznie spróbuj. Mają zupełnie inną konsystencję niż zwykle kluski i są przepyszne :)Pod zielonym niebemhttps://www.blogger.com/profile/09848573618652429692noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-50989199969863205642015-09-07T18:31:06.591+02:002015-09-07T18:31:06.591+02:00:) Były pyszne :)
:) Były pyszne :)<br />Pod zielonym niebemhttps://www.blogger.com/profile/09848573618652429692noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-80895489408509829332015-09-07T14:18:34.146+02:002015-09-07T14:18:34.146+02:00Ulala, wyobrażam sobie ich nieziemski smak!Ulala, wyobrażam sobie ich nieziemski smak!Cukry Prostehttps://www.blogger.com/profile/16845502125957469175noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4406352083966365606.post-38806427490101170702015-09-07T11:24:10.395+02:002015-09-07T11:24:10.395+02:00Ooo, a ja akurat mam fazę na kluski. Wyglądają pys...Ooo, a ja akurat mam fazę na kluski. Wyglądają pysznie. Z jaglanki jeszcze nie robiłam :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05966695429831287577noreply@blogger.com