piątek, 7 listopada 2014

Herbata cytrusowa z imbirem

Nic tak dobrze nie robi po jesiennym spacerze, jak herbata z imbirem, cytryną i pomarańczą. Rozgrzewająca, orzeźwiająca i pełna aromatu. Do jej przygotowania używam zarówno skórek z cytrusów, jak i całych owoców. Odrobina słodyczy dzięki brązowemu cukrowi poprawia humor. Brązowy cukier z powodzenie można zastąpić ulubionym miodem. 

Herbata cytrusowa z imbirem






 Na 2 porcje:

1/2 cytryny
1/2 pomarańczy
1 cm imbiru świeżego
2 łyżeczki brązowego cukru
czarna herbata











- Do imbryka wkładamy dwie porcje ulubionej czarnej herbaty. Pokrojony na plasterki imbir oraz obraną skórkę z cytrusów (bez białej błony - świetnie się nadaje do tego obieraczki do warzyw). Dosładzamy cukrem. Jeżeli zdecydujecie się na miód dodajcie go na końcu. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-7 minut. 
- Do filiżanki wkrawamy po plasterku cytryny i pomarańczy. Owoce zalewamy gorącą herbatą. 

Smacznego:)

Herbata cytrusowa z imbirem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz