Nic tak dobrze nie robi po jesiennym spacerze, jak herbata z imbirem, cytryną i pomarańczą. Rozgrzewająca, orzeźwiająca i pełna aromatu. Do jej przygotowania używam zarówno skórek z cytrusów, jak i całych owoców. Odrobina słodyczy dzięki brązowemu cukrowi poprawia humor. Brązowy cukier z powodzenie można zastąpić ulubionym miodem.
Herbata cytrusowa z imbirem |
Na 2 porcje:
1/2 cytryny
1/2 pomarańczy
1 cm imbiru świeżego
2 łyżeczki brązowego cukru
czarna herbata
- Do imbryka wkładamy dwie porcje ulubionej czarnej herbaty. Pokrojony na plasterki imbir oraz obraną skórkę z cytrusów (bez białej błony - świetnie się nadaje do tego obieraczki do warzyw). Dosładzamy cukrem. Jeżeli zdecydujecie się na miód dodajcie go na końcu. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-7 minut.
- Do filiżanki wkrawamy po plasterku cytryny i pomarańczy. Owoce zalewamy gorącą herbatą.
Smacznego:)
Herbata cytrusowa z imbirem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz