poniedziałek, 13 maja 2013

Francuskie tarty z nadzieniem z młodych porów, zielonych szparagów, brokuła i sera camembert

Cudownie lekka francuska tarta z niesamowitym nadzieniem z młodych porów, zielonych szparagów, brokułów smażonych na maśle oraz sera camembert. Idealna na upalne dni, na lunch lub na spotkanie ze znajomymi. 






20 szparagów zielonych
10 młodych porów
1 mały brokół
1 łyżka masła
250 g sera camembert
2 żółtka
50 ml śmietanki
50 g łagodnego sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszaktołowa
płat ciasta francuskiego






- Do miski wbijamy 2 żółtka, wlewamy śmietankę i ścieramy ser. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną. Cały czas mieszamy sos, aby nie zrobiła się jajecznica. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmujemy w ognia. 
- Szparagi dokładnie myjemy i przecinamy na kilka mniejszych części, brokuła dzielimy na różyczki, a młodym porom odcinamy zielone części i kroimy w 2 centymetrowe kawałki. 
- Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy, dodajemy najpierw por, po 5 minutach brokuła, a na koniec szparagi. Smażymy wszystko razem około 7 minut. 
- Ciasto francuskie dzielimy na pół. Rant każdej z części zaginamy do środka na szerokość około pół centymetra (wyjdą ładne i wysokie boki). 
- Środek ciasta smarujemy sosem serowym i wykładamy farsz z warzyw. Całość posypujemy pokruszonym camembertem. 
- Pieczemy w piekarniku nagrzanych do temp 180 C przez około 20 minut. 

Smacznego:)



2 komentarze: