poniedziałek, 13 maja 2013

Szparagi jak kalafior

Szparagi dobre na każdą porę dnia. Nie wymagają zbyt wielkiego wysiłku, ani skomplikowanych przepisów, czy przygotowań. Te białe najlepiej smakują z  bułką tartą i masłem. Naprawdę, za wyjątkiem odrobiny soli, niczego więcej im nie trzeba. I w takim wydaniu wylądowały na moim stole. 

Szparagi jak kalafior






pęczek białych szparagów
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki oliwy
szczypta soli












- Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy je. Wkładamy do osolonej wody i gotujemy około 15 - 20 minut.
- W rondelku roztapiamy masło z oliwą. Dokładamy bułkę tartą i smażymy do momentu, aż bułka zbrązowieje. Odrobinę solimy.
- Ugotowane i odcedzone szparagi polewamy bułką z masełkiem.

Smacznego:)

Szparagi jak kalafior

2 komentarze: