czwartek, 14 marca 2013

Zapiekanka z sosem serowo - śmietanowym

Zapiekane ziemniaki z wędzonym boczkiem, cebulą i pieczarkami w aromatycznych ziołach pod lekkim serowo śmietanowym sosem z odrobiną gałki muszkatołowej. Propozycja na kolację lub obiad dla drwala. Pożywna, sycąca i smaczna. 


Zapiekanka ziemniaczana





500 g ziemniaków
150 g pieczarek
150 g wędzonego boczku
2 duże cebule
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 i 1/2 łyżki majeranku
sól
300 g gęstej kwaśnej śmietany
3 żółtka
100 g sera żółtego
szczypta gałki muszkatołowej







- Zaczynamy od ziemniaków. Gotujemy je w osolonej wodzie w łupinach. Wybieramy ziemniaki podobnej wielkości, aby równomiernie się ugotowały.
- W tym czasie na rozgrzaną patelnię wkładamy pokrojony w kostkę boczek, pozwalamy my się zrumienić, a następnie dodajemy cebulę i pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, smażymy tak długo aż cebula zmięknie, a cała woda z pieczarek odparuje
- Ugotowane ziemniak odstawiamy do wystygnięcia
- w misce mieszamy śmietanę, żółtka, ser żółty, szczyptę soli i gałkę muszkatołową
- ostudzone ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy na plastry
- z ziemniaczanych plastrów, na dnie naczynia do zapiekania układamy  pierwszą warstwę, następnie przykrywamy ją boczkiem z cebulą i pieczarkami, na koniec polewamy sosem
- podobnie układamy kolejną warstwę - ziemniaki - boczek - sos
- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 C i pieczemy około 20 minut, aż sos z wierzchu nabierze ładnego brązowego koloru

Smacznego:) 
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

2 komentarze:

  1. Geniaalne danie, uwielbiam ziemniaczane zapiekanki i boczek! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń