Zapiekana cukinia |
3 małe cukinie
1 marchewka
10 pieczarek
pęczek szczypiorku
pęczek zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
ulubiony ser żółty
odrobina oliwy
- cukinie myjemy i kroimy na pół, delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ, zostawiając jego cieniutką warstwę
- zawartość siekamy wkładamy na patelnię
- na patelnię dodajemy również pokrojone w drobną kostkę pieczarki i cieniutko pokrojoną marchewkę (ja najpierw ścieram ją obieraczką do warzyw, a następnie lekko siekam)
- zawartość patelni lekko solimy i przesmażamy, dodajemy suszony tymianek i bazylię
- ryż gotujemy w lekko osolonej wody, aż będzie al dente
- ugotowany ryż mieszamy z przesmażonymi warzywami i posiekanym szczypiorkiem i pietruszką
- doprawiamy do smaku i dokładamy 1 łyżkę żółtego sera
- nadzieniem napełniamy cukinie i wkładamy do piekarnika pod grill na około 20 minut
Smacznego:)
Zapiekana cukinia |
Zapiekana cukinia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz