czwartek, 14 marca 2013

zapiekana cukinia

Zapiekana pod grillem cukinia, pełna smaku i aromatu. Warzywne nadzienie z pieczarek, marchewki i ziół z ryżem ugotowanym al dente. Wegetariańska wersja obiadu, kiedy mamy dosyć mięsa.


Zapiekana cukinia




3 małe cukinie
1 marchewka
10 pieczarek
pęczek szczypiorku
pęczek zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
ulubiony ser żółty
odrobina oliwy








- cukinie myjemy i kroimy na pół, delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ, zostawiając jego cieniutką warstwę
- zawartość siekamy wkładamy na patelnię
- na patelnię dodajemy również pokrojone w drobną kostkę pieczarki i cieniutko pokrojoną marchewkę (ja najpierw ścieram ją obieraczką do warzyw, a następnie lekko siekam)
- zawartość patelni lekko solimy i przesmażamy, dodajemy suszony tymianek i bazylię
- ryż gotujemy w lekko osolonej wody, aż będzie al dente
- ugotowany ryż mieszamy z przesmażonymi warzywami i posiekanym szczypiorkiem i pietruszką
- doprawiamy do smaku i dokładamy 1 łyżkę żółtego sera
- nadzieniem napełniamy cukinie i wkładamy do piekarnika pod grill na około 20 minut

Smacznego:)

 
Zapiekana cukinia

Zapiekana cukinia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz