sobota, 25 maja 2013

Biały sos z kurczaka

Biały sos z kurczaka to smak mojego dzieciństwa. Uwielbia  gotowane mięso, a to podane w delikatnym śmietanowym sosie jest najlepsze. Cudowny smak bulionu, odrobina świeżego pieprzu i obiad jak marzenie. 

Biały sos z kurczaka

1 nieduży kurczak
2 marchewki
2 pietruszki
1 por
pół selera
liście lubczyku
sól
pieprz
zielona pietruszka
200 ml śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
maggi
liść laurowy
ziele angielskie
musztarda sarepska








- Kurczaka dokładanie myjemy i osuszamy. Dzielimy do na porcje (nóżki, skrzydełka, piersi, korpus).
- Wszystkie warzywa dokładnie obieramy i płuczemy. Do garnka wkładamy pociętego kurczaka, wszystkie warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i zieloną pietruszkę. Całość zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, aby przykryła zawartość garnka. Doprawiamy odrobiną soli i maggi. Wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy do momentu, w którym kurczak będzie miękki i będzie lekko odchodził od kości. 
- Wyciągamy ugotowane warzywa i kurczaka. Mięso oddzielamy od kości. 
- Śmietanę mieszamy z 1 łyżką musztardy i mąką. Do śmietany dolewamy chochelkę powstałego bulionu, a następnie wlewamy ją go garnka. Zagotowujemy sos na małym ogniu, aż zredukuje się i zgęstnieje. Na koniec dokładamy obrane mięso z kurczaka. Doprawiamy świeżym pieprzem i maggi.
- Możemy podawać z ryżem lub ziemniakami posypany świeżą natką pietruszki lub prażonymi migdałami.

Smacznego:)

Biały sos z kurczaka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz