sobota, 25 maja 2013

Sałata z sosem francuskim i bratkami

Cudownie krucha młoda sałata, zrównoważony sos francuski z octem z białego wina i akcent kolorystyczny w postaci jadalnych kwiatów bratka. Cieszy oko. Do przyrządzenia wybrałam sałatę dębową, karbowaną i masłową.

Sałata z sosem francuskim i bratkami





kilka liści różnych sałat
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
zmielona gorczyca
szczypta cukru
5 łyżek oliwy
kwiatki bratka











- Sałaty dokładnie myjemy i osuszamy. Mieszamy wszystkie razem. 
- Do soku z cytryny dodajemy sól, cukier, pieprz i gorczycę. Wszystko razem mieszamy do momentu, w którym cukier się rozpuści. Następnie delikatnym strumieniem dolewamy oliwę, nie przerywamy mieszania. 
- Sosem polewamy sałaty, a na nich układamy kwiaty bratka. 

Smacznego :) 

Sałata z sosem francuskim i bratkami

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz