wtorek, 18 czerwca 2013

Dżem truskawkowy - przepis bez fiksów

Zrobienie dżemu truskawkowego bez sztucznych zagęstników jest jak najbardziej możliwe i wykonalne. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale na pewno nie potrzeba wiele pracy i wielogodzinnych postojów  w kuchni. Poleca wszystkim tradycyjny dżem z truskawek. 

Dżem z truskawek






1 kg truskawek
1 szkl cukru
















- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie godziny. Następnie wstawiamy garnek na bardzo mały gaz i gotujemy około dwóch godzin, od czasu do czasu mieszając. Po dwóch godzinach wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy dżem na mały gaz. Po około godzinie powinien być mocno gęsty i pyszny. Jeszcze gorący przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeżeli któryś ze słoiczków nie załapie można dżem pasteryzować lub zjeść na miejscu. 

Smacznego:)

Dżem z truskawek

Dżem z truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz