czwartek, 13 czerwca 2013

Młode ziemniaczki - nie... tradycyjnie

Ten, kto spróbował już młodych ziemniaków z koperkiem i masłem powinien spróbować czegoś nowego - czegoś pysznego. Młode ziemniaki podawane z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, młodym czosnkiem, solą i cytryną - niebo w ... buzi:) 

Młode ziemniaki z oliwą i czosnkiem






1 kg młodych ziemniaków
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól

- Ziemniaki bardzo dokładnie płuczemy i nie obieramy ich ze skórki. Na tym etapie ich wzrostu skórka jest delikatna i pyszna, no i zawiera najwięcej wartości odżywczych - także nie bójmy się skórki.
- Umyte ziemniaki zalewamy zimną wodą. Doprawiamy solą i gotujemy do miękkości.
- W tym czasie mieszamy oliwę z solą i sokiem z cytryny, a następnie wciskamy do dressingu czosnek.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy, wysypujemy na talerz i polewamy dressingiem.
Smacznego:) 

Młode ziemniaki z oliwą i czosnkiem

1 komentarz: