środa, 22 maja 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i lukrem malinowym

Tradycyjna drożdżówka, bez której sezon rabarbarowy nie liczyłby się. Cudownie lekkie ciasto drożdżowe, kwaskowaty rabarbar, słodka kruszonka i malinowy lukier. Uwielbiam:)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i lukrem malinowym

ciasto:
2, 5 szkl mąki pszennej
1 szkl mleka
pół kostki masła
pół kostki drożdży
1 jajko
pół szkl brązowego cukru
1/2 kg rabarbaru
1 łyżka zmielonych migdałów
1 łyżka skrobi kukurydzianej

lukier malinowy:
5 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki soki malinowego

kruszonka:
1/2 szkl mąki
100 g masła
4 łyżki brązowego cukru





- Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem w rondelku. Zdejmujemy z gazu i kiedy chwilę przestygnie dodajemy pokruszone drożdże. Zostawiamy do wyrośnięcia. 
- Do miski wsypujemy mąkę i odrobinę cukru z wanilią. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto powinno być lekkie, ale musi odchodzić od miski i rąk. W razie konieczności można dosypać mąki lub dolać mleka.
- Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do na blachę i rozprowadzamy ręką po całości. Wierzch ciasta posypujemy odrobiną zmielonych migdałów, a następnie układamy na nich kawałki rabarbaru, które wcześniej oprószamy odrobiną skrobi kukurydzianej.
- Z mąki, masła i brązowego cukru w palca wyrabiamy kruszonkę. ugniatamy tak długo, aż osiągniemy konsystencję mokrego piasku. 
- Kruszonką posypujemy rabarbar.
- Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę.
- Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy ciastu przestygnąć, a następnie polewamy je malinowym lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku malinowego. 

Smacznego:)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i lukrem malinowym

1 komentarz:

  1. Pycha! Też będę dzisiaj robić drożdżowe z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń