czwartek, 14 marca 2013

Karczek w rozmarynie

Karkówka marynowana w ziołach i białym pieprzu z odrobiną soku z cytryny i miodu. Krucha, delikatna idealna z patelni i z grilla. Świetna na niedzielny obiad, ale i na spotkanie z przyjaciółmi przy ognisku. Uwielbiam!


Karczek w rozmarynie





500 g karkówki 
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soku z cytryny










- karkówkę kroimy na cieniutkie plasterki, około pół centymetrowe
- z ziół, białego pieprzu, soli, oliwy, miodu i cytryny przygotowujemy marynatę
- mięsa obtaczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na kilka godzin (polecam na całą noc)
- na drugi dzień mięso smażymy na mocno rozgrzanej  patelni lub grillu po około 7 minut z każdej strony

Ja podaję to z sałatką ze świeżej cukinii i ryżu. Potrzebujemy paczkę ryżu ugotowanego al dente, 1 mała, surowa cukinię, pół marchewki, sól i pieprz, 1/2 łyżki majonezu i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego. Cukinię myjemy i kroimy na drobną kostkę, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, warzywa łączymy z ryżem. Z jogurtu, majonezu i przypraw przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy posiekany pęczek szczypiorku.

Smacznego:)



Karczek w rozmarynie

Karczek w rozmarynie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz