Torcik na wskroś różowy. I choć wygląda na bardzo słodki, to jest jednak delikatny i wyważony w smaku. Maliny, limonka i biała czekolada - oto recepta na pyszny tort.
Torcik różowo mi |
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta czerwonego barwnika spożywczego
Masa:
150 ml śmietanki kremówki
500 g serka potrójnie mielonego waniliowego
pół limonki
4 łyżki syropu malinowego
szczypta czerwonego barwnika spożywczego
Polewa:
200 g białej czekolady
75 ml śmietanki kremówki
szczypta czerwonego barwnika spożywczego
2 galaretki pink margarita Winiary
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka połączą się z cukrem sukcesywnie dodajemy żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy, aż masa będzie miała jednolity kolor. Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy biszkopt przez około 30 minut (bez termoobiegu, do suchego patyczka). Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przecinamy na dwie warstwy.
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka połączą się z cukrem sukcesywnie dodajemy żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy, aż masa będzie miała jednolity kolor. Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy biszkopt przez około 30 minut (bez termoobiegu, do suchego patyczka). Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przecinamy na dwie warstwy.
Masa:
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Następnie dodajemy stopniowo cały serek i sok z
limonki oraz sok malinowy. W razie konieczności dosypujemy odrobinę barwnika spożywczego czerwonego. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i wykładamy
na pierwszą warstwę biszkoptu (zostawiając kilka łyżek masy). Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Galaretka:
- Galaretkę rozpuszczamy wg proporcji podanych na opakowaniu, studzimy do momentu, aż zacznie lekko tężeć, wtedy wylewamy ją na schłodzoną masę malinową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Drugą połówkę biszkoptu od spodu smaruje pozostałą częścią masy i przekładamy na stężałą galaretkę, masą do niej.
Polewa:
- Czekoladę roztapiamy ze śmietanką nad kąpielą wodną, następnie dodajemy barwnik spożywczy. Całością polewamy tort i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego:)
Torcik różowo mi |
Cudo!! Lubię gdy dużo się dzieje w cieście, dlatego to bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńślinka leci :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda aż ślinka leci :P
OdpowiedzUsuń