wtorek, 14 maja 2013

Delikatne ciasteczka otrębowe z kremem twarożkowym i nowalijkami

Delikatne, kruche ciasteczka z otrębami pszennymi na śmietankowym maśle oraz mące razowej z kremem z twarożku i śmietanki z posiekaną młodziutką, chrupiącą i ostrą w smaku rzodkiewką oraz młodym, słodkawym szczypiorkiem. 

Ciasteczka otrębowe z kremem twarożkowym

Ciastka

  • 3 łyżki mąki pszennej razowej
  • 5 łyżek mąki pszennej zwykłej
  • 5 łyżek otębów pszennych
  • 1 żółtko
  • 100 g masła śmietankowego
  • szczypta soli

Krem twarożkówy

  • 100 ml śmietanki 36 %
  • 100 g twarożku śmietankowego
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta sól
  • szczypta czarny pieprz





- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, następnie dodajemy żółtko oraz zimne masło. Wszystko wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk i miski. Wstawiamy wyrobione ciasto na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągamy, rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra i wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 C na około 20 minut. Po upieczeniu pozwalamy im trochę ostygnąć zanim zdejmiemy je z blachy. Zdejmować należy je bardzo ostrożnie, gdyż są niezwykle delikatne i łamliwe. 
- Śmietankę 36 % ubijamy na w miarę sztywną pianę. Do śmietanki dodajemy serek śmietankowy i wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed nałożeniem na ciastka masę należy dodatkowo schłodzić.
-Na talerzu układamy jedno ciastko. Na jego wierzchu układamy krem i przykrywamy kolejnym ciastkiem. Ciastka najlepiej jest przenosić na nożu. Całość dekorujemy pokrojoną rzodkiewką.   

Smacznego:)

Ciasteczka otrębowe z kremem twarożkowym
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz