wtorek, 26 marca 2013

Kurczak z pomarańczami i ananasem

Słodki i słony, a do tego lekko pikantny kurczak w towarzystwie kwaskowatego ananasa i soczystej słodkiej pomarańczy. Szybko smażone, z lekkim sosem z soków owocowych i sosu sojowego. Kolorowe, pełne smaku... aż się tęskni do lata. 

Kurczak z pomarańczami i ananasem



200 g mięsa z kurczaka 
1/4 ananasa świeżego
1 pomarańcza
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
3 młode cebulki szczypiorkowe
2 cm imbiru
1 czerwone chilli
1/2 żółtego chilli
szczypiorek
sól
1 łyżka sosu sojowego
1/2 szl bulionu
1 łyżka skrobi kukurydzianej







- Mięso z kurczaka dzielimy na małe kawałki (3x3), solimy i odstawiamy na chwilę.
- Ananasa obieramy ze skóry, wykrawamy środek i kroimy w kostkę.
- Pomarańcza obieramy ze skóry i błon i wykrawamy miąższ. Ananasa mieszamy z pomarańczą.
- Chilli czerwone i żółte siekamy, połowę dodajemy do kurczaka, połowę do owoców. 
- Marchewkę oraz seler kroimy w słupki, cebulę w półtalarki.
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wkładamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu do momentu, kiedy się zrumieni, następnie dodajemy imbir, marchewkę, seler i cebulę i zostawiamy na ogniu na około 1-2 minuty (cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło).
- Po chwili wlewamy sos sojowy i dodajemy owoce. Smażymy około 1 minuty.
- W bulionie rozprowadzamy skrobię kukurydzianą i dodajemy do kurczaka z warzywami i owocami. Pozwalamy się temu wszystkiemu zagotować, a następnie od razu wyłączamy.
- Podajemy z ryżem, makaronem chińskim lub ulubionym białym pieczywem.

Smacznego:) 




1 komentarz: