Aromatyczne piersi kaczki doprawione chilli, imbirem i czosnkiem, smażone w towarzystwie słodkich warzyw - cebuli, marchewki i kapusty pekińskiej. Szybkie smażenie kaczki pozwoliło zachować wszystkie smaki. Dzięki błyskawicznej obróbce warzywa pozostały jędrne i smakowite. Proste i błyskawiczne danie.
Kaczka z chilli i słodkimi warzywami |
2 piersi kacze ze skórą
3 cm imbiru
1/4 łyżeczki grubej soli
4 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 marchewka
2 czerwone cebule
8 liści kapusty pekińskiej
1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 szklanka bulionu kaczego
- Piersi myjemy, osuszamy i kroimy (razem ze skórą i tłuszczem) na bardzo cieniutkie plasterki (2-3 mm). Doprawiamy solą i odstawiamy na chwilę.
- Chilli siekamy drobno, imbir kroimy na cieniutkie paseczki, czosnek przeciskamy przez prasę.
- Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a kapustę w kwadraty (3x3).
- Na rozgrzaną patelnię układamy pokrojoną pierś kaczki i pozwalamy jej się zrumienić z obu stron. Rumienimy na w miarę dużym ogniu. Kiedy kaczka będzie rumiana dodajemy czosnek, chilli, cebulę oraz imbir i przesmażamy. Po chwili dodajemy marchewkę, a 5 minut później kapustę pekińską. Całość podlewamy sosem sojowym i połową bulionu - zostawiamy na ogniu.
- W drugiej części bulionu rozpuszczamy skrobię kukurydzianą i dodajemy do powstałego sosu. Zmniejszamy ogniu i gotujemy jeszcze kilka minut.
Można podawać kaczkę z makaronem chińskim lub ryżem.
Smacznego:)
Kaczka z chilli i słodkimi warzywami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz