niedziela, 24 marca 2013

Jajka zapiekane na szynce

Jajka przygotowane w dość popularny sposób - zapiekane w piekarniku, w foremce do babeczek wyłożonej szynką. Sedno sprawy kryje się w rodzaju szynki, temperaturze zapiekania, dodatkach smakowych, no i najważniejsze w jakość zapiekanych jaj. Dziś polecam szynkę wieprzową gotowaną, jajka od wiejskiej kurki, szczypiorek, chilli i odrobinę białego pieprzu. Jajka pieczone w temperaturze 180 C przez około 7 minut, czyli na miękko.



Jajka zapiekane na szynce




2 plasterki szynki
2 jajka
1 łyżeczka kolorowego świeżego chilli
szczypta soli
1 łyżka szczypiorku
szczypta białego pieprzu


- Foremkę do babeczek wykładamy plastrami szynki, w taki sposób, aby utworzyły koszyczki.
- Na dno koszyczków z szynki układamy odrobinę szczypiorku.
- Do każdego koszyczka wbijamy jedno jajko. 
- Wierzch jajek posypujemy pieprzem, posiekanym chilli i szczypiorkiem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i pieczemy przez około 7 minut. Warto do piekarnika zaglądać - nie wszystkie jajka są tej samej wielkości i mogą się ścinać w różnym czasie. Będą gotowe, kiedy białko w okół żółtka będzie ścięte, ale żółtko pozostanie jeszcze płynne. Tym, którzy nie przepadają za jajkami na miękko, polecam zostawienie jajek w piekarniku, do momentu, kiedy żółtko się zetnie. Jajka można spokojnie podglądać - otwieranie piekarnika im nie zaszkodzi:)

- Podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika. 

Smacznego:)

Jajka zapiekane na szynce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz