środa, 27 marca 2013

Klasycznie - po grecku

Klasyczna sałatka grecka. Świeże i słodkie pomidory, słona feta, wytrawne oliwki i soczyste ogórki, ostra czerwona cebula - a to wszystko w towarzystwie suszonego oregano oraz oliwy z oliwek. Sałatka pełna słońca i nadziei. 


Klasyczna sałatka grecka



5 dojrzałych pomidorów

1 czerwona cebula
200 g sera feta
(ja wolę ten twardy)
200 g oliwek
(ja wolę zielone, ale mogą być czarne)
1 długi ogórek
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

szczypta suszonego oregano














- Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki lub ósemki i układamy na talerz.
- Ogórki obieramy ze skóry, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki. Układamy obok pomidorów.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy obok pomidorów i ogórków.
- Ser feta kruszymy na warzywa.
- Oliwki wykładamy na pozostałe składniki znajdujące się na talerzu.
- Całość posypujemy oregano i polewamy oliwą z oliwek.

Smacznego:)

Klasyczna sałatka grecka

Klasyczna sałatka grecka

Klasyczna sałatka grecka

2 komentarze:

  1. Chociaż sałatka pełna słońca, bo u mnie za oknem ciągle mroźno :/ bardzo apetyczna! :)

    OdpowiedzUsuń