środa, 26 marca 2014

Kurczak z zabielanym pesto

Leciutki, delikatny i pełen aromatów sos na bazie świeżej i chudej piersi z kurczaka. Postawę sosu stanowi polskie pesto z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika, oleju ze słonecznika - tłoczonego na zimno - oraz sporej dawki świeżej zielonej pietruchy i czosnku. Jego wyrazistość została złamana łagodną i nienachalną pełną śmietanką. Gorąco polecam zwłaszcza do ulubionego makaronu.

Kurczak z zabielanym pesto






2 garści łuskanego słonecznika
1/4 szkl oleju ze słonecznika tłoczonego na zimno
4 ząbki czosnku
2 spore pęczki natki pietruszki
4 piersi z kurczaka
300 ml śmietanki 36 %
sól
ulubiony makaron









- Słonecznik prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Uwaga trzeba go co jakiś czas podrzucić do góry i przemieszać. W innym wypadku może się zbytnio spalić i zabarwić potrawę na gorzko.
- Słonecznik przekładamy do moździerza. Dosypujemy szczyptę soli i dokładamy czosnek (obrany ze skórki). Całość tłuczemy na w miarę gładką masę. Pod koniec dokładamy zieloną pietruszkę i dolewamy olej ze słonecznika. Ucieramy na jednolitą konsystencję. 
- Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z solą. Następnie dokładamy polskie pesto i jeszcze chwilę dusimy. Na koniec dolewamy śmietanki i zostawiamy na wolnym ogniu do zgęstnienia. 
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z sosem i podajemy.
- Można jeszcze całość włożyć do piekarnika pod grill, wtedy na wierzchu zrobi się śliczna, złota skorupka. 

Smacznego:)


Kurczak z zabielanym pesto
Kurczak z zabielanym pesto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz