poniedziałek, 24 marca 2014

Tradycyjne kotlety mielone

Od czasu do czasu na eksperymenty w kuchni brakuje miejsca. I wtedy z sentymentu, z nostalgii, ale i z uwielbienia wraca się do przepisów z lamusa, ze starego zeszytu mamy, babci. Z przyjemnością na nowo odkrywa się stare wydanie codzienności. Dziś zapraszam na przepyszne kotlety mielone, u mnie oczywiście z buraczkami.

Tradycyjne kotlety mielone






500 g łopatki wieprzowej
200 g chudego boczku wieprzowego
1/2 szkl bułki tartej
1/2 szkl ziemnej wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka mejeranku
2-3 ząbki czosnku








- Mięso myjemy, osuszamy i mielimy na średnich oczkach. 
- Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, wodę, jajko oraz wszystkie przyprawy. Masę wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej sprężystej konsystencji. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
- Kotlety formujemy w dłoni (wielkość dowolna), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanym tłuszczu. W wersji podstawowej na smalcu, ale olej roślinny sprawdza się idealnie. 
- Kotlety są przepyszne na drugi dzień do kanapek, także polecam zrobić zapas do lodówki.

Smacznego:)

Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone

1 komentarz:

  1. Przepyszny obiadek, i oczywiście obowiązkowo z buraczkami :))

    OdpowiedzUsuń