środa, 26 marca 2014

Razowy schabowy ze słonecznikiem

Schabowy, jak to schabowy - wyjątkowym zwykł nie być. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała tego zmienić. Oczywiście nie neguję potęgi schabowego w jajku i bułce tartej, ale mi najbardziej smakuje w cieście naleśnikowym. Żeby trochę złagodzić wymiar, ciężkiej wagi schabowego, podaję go w razowym cieście z pestkami słonecznika. 



Razowy schabowy ze słonecznikiem


 
1 kg schabu wieprzowego
200 g mąki razowej
1 jajko
1/2 szkl mleka
sól
pierpz
garść ziaren słonecznika








- Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki szerokości dwóch centymetrów. Każdy kotlet rozbijamy na grubość 0.5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.
- W tym czasie mieszamy mąkę, mleko, jajka i słoneczniki na jednolitą masę. Solimy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień. Każdy schabowy zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Oczywiście schabowy nie ma smaku bez ziemniaków, u mnie w towarzystwie zielonego groszku.

Smacznego:)

Razowy schabowy ze słonecznikiem

Razowy schabowy ze słonecznikiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz