poniedziałek, 29 czerwca 2015

Sałatka z młodych liści, oscypka i czereśni

Czasami mam ochotę na zielone i jednocześnie na słone i jeszcze na słodkie, no i jeszcze coś ostrego by się do tego przydało. I tak powstaje cudo z młodych zielonych sałat i młodziutkiej botwinki, koziego oscypka (chociaż, jak kozi to już chyba nie oscypek), przesłodkich czereśni i vinegrette z chilli. U mnie gościła przy śniadaniu, ale o każdej porze dnia jest pyszna.

Sałatka z młodych liści, oscypka i czereśni





Składniki:


młode liście różnych sałat
młode liście botwinki
czereśnie
wędzony kozi oscypek
olej rzepakowy
cytryna
musztarda
miód
chilli czerwone świeże 

składników wg uznania i potrzeb, przepis poniżej będzie obejmował jedną porcję

Sałatka z młodych liści, oscypka i czereśni


Przepis:

- Sałaty dokładnie myjemy i układamy na talerzu. 
- Czereśnie myjemy i drylujemy. Układamy na sałatach. 
- Oscypka nie myjemy, tylko go rozkruszamy w rękach i posypujemy nim sałatę.
- W miseczce mieszamy 1 łyżkę oleju, 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, szczyptę soli i posiekany strączek czerwonego chilli. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Polewamy sałatkę. 

Smacznego :) 

Sałatka z młodych liści, oscypka i czereśni

Sałatka z młodych liści, oscypka i czereśni
 

2 komentarze: