wtorek, 22 stycznia 2013

Krzywa wieża nie tylko w Pizie

Krzywa wieża pełna zdrowia :)
Przepis z wykorzystaniem guacamole.

Trochę zabawy przy tym jest, ale efekt piorunujący mocą witamin.

Składniki na 4 - 6 wież

1 średni bakłażan 
1 papryka czerwona
250g fileta z udźca indyka
porcja guacamole - przepis znajdziecie tutaj zielone cudo
250 g mozzarelli 
sól, pieprz
tymianek


Zacznijmy od bakłażana - myjemy go, nie obieramy, kroimy w centymetrowe krążki i smażymy na patelni grillowej (można na zwykłej). Smażymy pół minuty z każdej strony, żeby tylko złapał  kolor. Pamiętamy, że bakłażana nie solimy przed smażeniem, ale za to smarujemy go z obu stron oliwą. Pozostawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie możemy przygotować mięsko - marynujemy je w czosnku, soli, pieprzu i tymianku. Warto odłożyć mięso na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie wyjąć i usmażyć na złoty kolor.

Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki, podobnie mozzarellę. 


No to teraz czas na zabawę. Układanie zaczynamy od bakłażana, następnie papryka, mięsko, guacamole, mozzarella i znów bakłażan. Przed podaniem ułożone wieże można wsadzić na pół minuty do piekarnika pod grill, aby ser zmiękł, a wszystko się lekko podgrzało. Po wyjęciu z piekarnika można odrobinę posolić z wierzchu.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz