czwartek, 17 stycznia 2013

Zielono - czerwone ... niby włoskie spaghetti

Cukiniowe spaghetti

Coś lekkiego i sycącego, wymaga trochę więcej pracy i czasu niż ryba, ale warto poświęcić chwilę. Najlepiej zacząć od sosu.  
Cukiniowe spaghetti

1 kg mielonego mięsa drobiowego
1 puszka pomidorów
sól, pieprz, oregano, 
4 ząbki czosnku
2 cukinie








Mielone mięso - ja używam drobiowego - podsmażyć na patelni, najlepiej bez tłuszczu lub z niewielką ilością oliwy. Posolić, popieprzyć. Po chwili dodać posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez prasę dwa ząbki czosnku (dla tych co lubią czosnek może być trzy), dodać suszone oregano. Smażyć kilka chwil (około minuty), następnie dodać dwie puszki pomidorów (mogą być siekane, mogą być w całości - zdążą się rozpaść). Dusić pod przykryciem około 20 minut. Na koniec spróbować - doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać świeżyć ziół. 
Spaghetti bez makaronu - to jest to! Dwie małe cukinie kroimy w paski grubości kilki milimetrów. Na rozgrzaną oliwę wkładamy cukinię, doprawiamy od razu solą i pieprzem, po kilku minutach, kiedy cukinia zmięknie, ale nie rozpadnie się (musi pozostać jędrna), dodajemy jeden ząbek czosnku i świeże oregano. 
Podsmażona cukinia pięknie układa się na widelcu i skręca niczym makaron do spaghetti. 
Wystarczy nałożyć cukinie, polać ją sosem i zajadać

Smacznego!  

 
cukiniowe spaghetti


Cukiniowe spaghetti

Cukiniowe spaghetti


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz