wtorek, 22 stycznia 2013

Zimowy kurczak

Lubię gotować szybko i bez większych ceregieli. Zabawa w kuchni ma być przyjemnością i wcale nie musi się wiązać z siedzeniem całymi dniami nad garami. Liczy się efekt, a ten można osiągnąć prostymi metodami, bez wielkiego bałaganu i sterty brudnych naczyń. Aby się przed tym uchronić należy się przeprosić z piekarnikiem i ulubioną formą do pieczenia.


Zapraszam na kurczaka z jabłkami i cebulą!

Składniki:

1 kg filetów z udek kurczaka
3 duże cebule
2 średnie jabłka
majeranek
sól
ostra papryka w proszku

Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki grubości pół centymetra, układami na spodzie blachy. Jabłka pozbawione pestek, ale niekoniecznie skórki, kroimy w średnią kostkę - układamy na cebuli. Solimy, posypujemy majerankiem i papryką. Filety z kurczaka układamy na cebuli i jabłkach i również doprawiamy solą, majerankiem i papryką. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 i 1/2 godziny i już!

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Przygotowałam w prodiżu, a filety z udek zastąpiłam filetami z piersi, bo akurat takie miałam pod ręką. Wyszło pyszne, aromatyczne danie o oryginalnym jesienno-zimowym smaku. Mmmniam!

    OdpowiedzUsuń