czwartek, 21 lutego 2013

Domowe cukierki waniliowe

Cukierki robione w domu to esencja słodyczy. Są delikatne, mleczno - maślane i na wskroś waniliowe. Grzechu warte i czasu poświęconego na ich przygotowanie też. Wymagają chwili gotowania i pilnowania, ale efekt wynagrodzi wam te kilkadziesiąt minut spędzone na mieszaniu. 


Domowe cukierki waniliowe




300 ml śmietanki 30 %
75 g masła  
125 g cukru
1 laska wanilii


















- do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dosypujemy cukier i wkładamy pokrojone w kostkę masło oraz ziarna wanilii
- wszystko gotujemy na średnim ogniu, cały czas musimy mieszać,
- trzeba bardzo uważać bo masa może wykipieć lub przypalić się
- gotujemy i mieszamy do momentu kiedy masa zacznie odchodzić od garnka
- klejącą i gęstą masę przekładamy do foremki i odstawiamy do wystygnięcia
- chłodną masę wkładamy na całą noc do lodówki
-na drugi dzień kroimy w dowolnej wielkości cukierki

Smacznego:)

Domowe cukierki waniliowe

2 komentarze:

  1. Te waniliowe drobinki mnie rozbrajają...Cukierki są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne. Takie cukierki muszą być przepyszne

    OdpowiedzUsuń