środa, 20 lutego 2013

Kurczak nadziewany szpinakiem

Kurczaka uwielbiam pod każdą postacią. Przede wszystkim drób jest chudy i bogaty w białko. Odpowiednio przyrządzony potrafi być naprawdę soczysty i zachwyca. Do tego przepisu wykorzystałam wytrybowane udka z kurczaka (bez problemu dostaniecie je w takiej postaci w sklepach mięsnych). Po takim posiłku polecam szklankę soku z dużą zawartością witaminy C, co pozwoli wam lepiej przyswoić żelazo ze szpinaku. Przygotowanie trwa bardzo krótko, a najbardziej pracochłonne ze wszystkiego jest płukanie szpinaku. Dlatego uważam, że to rewelacyjne danie dla kulinarnych leniuchów. 

Kurczak nadziewany szpinakiem
1/2 kilograma udek z kurczaka 
250 gr świeżego szpinaku
100 gr sera feta
2 ząbki czosnku
sól
kolorowy pieprz


















- świeży szpinak musimy koniecznie i bez odwołania dokładnie opłukać, sprawdzając kilkakrotnie czy nie został na niem piasek
- umyty szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy dokładnie 1 minutę, następnie zdejmujemy go z ognia i wkładamy do miski
- dodajemy do szpinaku fetę, starty ząbek czosnku i zmielony pieprz, próbujemy i doprawiamy solą
- udka z kurczaka rozkładamy na płasko (można je odrobinę rozbić), solimy i doprawiamy pieprzem
- na każde udko nakładamy łyżkę farszu i zawijamy, nie dociskamy mocno
- nafaszerowane udka układamy dość ciasno w naczyniu żaroodpornym lub foremce do pieczenia
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 - 30 minut

Smacznego:)


Kurczak nadziewany szpinakiem

2 komentarze: