środa, 6 marca 2013

Ciasto czekoladowe z kawą

To ciasto kocham ponad wszelką miarę. Nie tylko dlatego, że jest mocno czekoladowe, ale również dlatego, że ma lekki posmak kawy i jest wyjątkowo delikatne, lekkie, wilgotne. Nie można powiedzieć, że to ciasto dietetyczne, choć nie zawiera tłuszczu, a mąki tyle co nic. Ale raz na jakiś czas każdy ma prawo do odrobiny przyjemności, a tu jej na pewno nie zabraknie.




Ciasto czekoladowe z kawą
1 i 1/3 szkl cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3/4 szkl wody
100 g gorzkiej czekolady 70 %
2/3 szkl kakao
szczypta soli
3 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka
6 białek
1/3 mąki pszennej razowej













 -  kawę rozpuszczalną zalewamy 3/4 szklanki gorącej wody, przelewamy do rondelka, dodajemy 1 szklankę cukru i połamaną czekoladę, gotujemy tak długo, aż wszystko się rozpuści i połączy
- gdy zdejmiemy masę z gazu, dodajemy do niej cukier waniliowy i kakao w proszku, mieszamy wszystko na jednolitą masę
- do masy kolejno wbijamy trzy żółtka i dokładnie wszystko mieszkamy
- następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę
- z białek ubijamy pianę, dodając do nich 1/3 szklanki cukru
- delikatnie mieszamy pianę z resztą masy
- wykładamy na tortownicę posmarowaną masłem
- pieczemy w temperaturze 180 C przez 25 - 30 minut. Na spód piekarnika wkładamy drugą blachę wypełnioną do połowy wodą.
- gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem

Smacznego:)


Ciasto czekoladowe z kawą

Ciasto czekoladowe z kawą


1 komentarz: