poniedziałek, 11 marca 2013

Orientalne stipsy z kurczaka

Orientalne stripsy z kurczaka - paseczki chudej piersi z kurczaka obtoczone w aromatycznym cieście z czosnkiem, imbirem, czerwoną pastą curry i sosem sojowym. Smażone w głębokim tłuszczu, w wysokiej temperaturze. Taki domowy fast food pod kontrolą. Sposób na panierkę pokazał mi brat, ja ją tylko trochę urozmaiciłam.




orientalne stripsy


 500 g piersi z kurczaka
300 g mąki pszennej razowej
2 jajka
150 ml mleka
2 łyżki czerwonej pasty curry
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
3 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka płatków chilli

około 300 g mąki pszennej do obtaczania
500 ml oleju









- piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy odrobiną soli
- w misce mieszamy mąkę pszenną razową, jajka, sos sojowy, czerwoną pastę curry, przeciśnięty przez prasę czosnek i starty imbir, powoli dolewamy mleko, aż masa osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany
- piersi z kurczaka zanurzamy w cieście
- w osobnej misce przygotowujemy mąkę do obtaczania
- zanurzone w cieście kawałki kurczaka przekładamy pojedynczo do miski z mąką i potrząsamy nią, aż cały kawałek będzie pokryty mąką
- w tym samym czasie możemy rozgrzać tłuszcz
- każdy obtoczony kawałek kurczaka wykładamy osobno na głęboki tłuszcz i smażymy na średnim ogniu aż osiągną złocisty kolor
- każdy kawałek warto również odsączyć na papierowym ręczniku
- najlepiej smakują z sosem słodko - kwaśnym lub z kefirem

Smacznego:)

orientalne stripsy    
orientalne stripsy


1 komentarz: