Orientalne stripsy z kurczaka - paseczki chudej piersi z kurczaka obtoczone w aromatycznym cieście z czosnkiem, imbirem, czerwoną pastą curry i sosem sojowym. Smażone w głębokim tłuszczu, w wysokiej temperaturze. Taki domowy fast food pod kontrolą. Sposób na panierkę pokazał mi brat, ja ją tylko trochę urozmaiciłam.
orientalne stripsy |
500 g piersi z kurczaka
300 g mąki pszennej razowej
2 jajka
150 ml mleka
2 łyżki czerwonej pasty curry
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
3 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka płatków chilli
około 300 g mąki pszennej do obtaczania
500 ml oleju
- piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy odrobiną soli
- w misce mieszamy mąkę pszenną razową, jajka, sos sojowy, czerwoną pastę curry, przeciśnięty przez prasę czosnek i starty imbir, powoli dolewamy mleko, aż masa osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany
- piersi z kurczaka zanurzamy w cieście
- w osobnej misce przygotowujemy mąkę do obtaczania
- zanurzone w cieście kawałki kurczaka przekładamy pojedynczo do miski z mąką i potrząsamy nią, aż cały kawałek będzie pokryty mąką
- w tym samym czasie możemy rozgrzać tłuszcz
- każdy obtoczony kawałek kurczaka wykładamy osobno na głęboki tłuszcz i smażymy na średnim ogniu aż osiągną złocisty kolor
- każdy kawałek warto również odsączyć na papierowym ręczniku
- najlepiej smakują z sosem słodko - kwaśnym lub z kefirem
Smacznego:)
orientalne stripsy |
orientalne stripsy |
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń