poniedziałek, 11 marca 2013

Złociste ziemniaki

Ziemniaki kocha mój mąż i jeszcze moja bratowa i pewnie  milion innych osób.  Mojemu mężowi wystarczyłyby po prostu osolone i ugotowane, ale ja nie byłabym sobą gdybym nie dodała swoich trzech groszy. Moje ziemniaki są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz, dzięki przyprawom stają się niesamowicie aromatyczne i zyskują na smaku. To curry i pieprz cayenne pozwala tym ziemniakom pokazać się z jak najlepszej strony. Najlepiej smakują ze szklanką orzeźwiającego kefiru.




złociste ziemniaki
300 g ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu cayenne
oliwa aromatyzowana czosnkiem
kilka gałązek świeżej  natki pietruszki
20 g mąki pszennej razowej (może być zwykła)
















- ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
- w miseczce mieszamy mąkę, curry i pieprz cayenne
- ugotowane ziemniaki odcedzamy i posypujemy mąką z przyprawami, delikatnie mieszamy
- na patelni rozgrzewamy oliwę aromatyzowaną czosnkiem i kiedy będzie naprawdę gorąca przekładamy na nią ziemniaki
- ziemniaki smażymy na dość sporym ogniu i regularnie, delikatnie je mieszamy, gdy osiągną lekko brązowy kolor ściągamy je z ognia i posypujemy natką pietruszki

Smacznego:)

złociste ziemniaki
złociste ziemniaki



2 komentarze: