niedziela, 10 marca 2013

Miętowa babka

Wiosną trzeba piec babki i już! Moja babka jest miętowa i razowa, delikatna i wilgotna.  Mąka razowa nadaje jej orzechowego aromatu, a likier miętowy niezwykłego orzeźwienia. Polecam, nie tylko na święta:)


Babka miętowa



 4 duże jajka
1 i 1/2 szkl mąki pszennej razowej
1/2 szkl białego cukru
1/2 szkl cukru z wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju lub roztopionego masła
100 ml likieru miętowego





(Cukier z wanilią możecie przygotować sami w domu, wystarczy do słoiczka z cukrem dodać strączki wanilii, które zostają z innych przepisów. Jeżeli takiego nie macie, możecie użyć całej szklanki zwykłego cukru i dodać kilka kropli esencji waniliowej lub olejku waniliowego)


 
- zaczynamy od jajek, wybijamy całe do miski i miksujemy z cukrem na puszystą masę
- do jajek dodajemy mąkę, najlepiej partiami
- następnie proszek do pieczenia
- na końcu, cały czas mieszając na wolnych obrotach, dodajemy olej/masło i likier miętowy
- wlewamy do formy na babkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą
- pieczemy w piekarniki nagrzanym do 170 C przez około 40 minut (do suchego patyczka)
- na koniec posypujemy cukrem pudrem

Smacznego i miłej niedzieli:)

Babka miętowa

Babka miętowa

2 komentarze: