Zupa z fasolą jest niezwykle pożywna i sycąca, ale wcale nie oznacza to, że musi być gęsta, zawiesista i ciężka. Moja zupa fasolowa to połączenie lekkiego wywaru z aromatycznymi przyprawami, wędzoną nutą i nierozgotowanymi ziarnami fasoli. Nie znajdziecie w niej zasmażki, tylko majeranek, czosnek i liść laurowy.
Aromatyczna zupa z fasolą |
3 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
porcja rosołowa z kurczaka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
300 g kiełbasy polskiej wędzonej
szczypiorek
natka pietruszki
1 puszka białej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
- do nieosolonej bardzo zimnej wody wkładamy porcję rosołową z kurczaka, wstawiamy na gaz i bardzo powoli doprowadzamy do wrzenia, gdy mięso się zetnie wkładamy obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz kilka gałązek natki pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, zostawiamy na małym ogniu przez około 2 godziny
- na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę, pozwalamy jej się zeszklić, pod koniec, kiedy cebula będzie już miękka dodajemy rozdrobniony czosnek i smażymy jeszcze minutę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
- zdejmujemy cebulę z patelni i na tą samą patelnię wkładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę surową wędzoną, pozwalamy jej się podsmażyć i uwolnić smak,
- następnie dokładamy cebulę, dodajemy majeranek, ostrą paprykę, liść laurowy i ziele angielskie, chwilę smażymy, a następnie podlewamy 1 chochelką bulionu z warzyw
- z buliony wyciągamy warzywa i porcję rosołową, a wlewamy zawartość patelni, zostawiamy na małem ogniu
- w tym czasie wszystkie warzywa z bulionu kroimy w kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki
- dodajemy warzywa do zupy
- fasolę w puszki odsączamy i dokładnie, kilka razy płuczemy
- fasolę dodajemy na sam koniec, żeby tylko się podgrzała, a nie rozpadła
- najlepiej smakuje z ciepłą bagietką, posypana na talerzu świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki
Smacznego:)
Aromatyczna zupa z fasolą |
Aromatyczna zupa z fasolą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz