środa, 24 kwietnia 2013

Pulpeciki z bakłażanem na sosie pomidorowo - warzywnym

Bardzo delikatne pulpeciki z mięsa drobiowego z pieczonym bakłażanem, chilli, czosnkiem i zieloną pietruszką. Podane na sosie pomidorowym z cukinia, rozmarynem i karmelizowaną cebulką. Lekki obiad lub kolacja na wiosenne dni.

Pulpeciki z bakłażanem



250 g piersi z kurczaka
1 duży bakłażan
4 łyżki oliwy
pół szklanki wody
sól
pieprz
2 chilli
2 ząbki czosnku
2 pęczki zielonej pietruszki
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
1 cebula
400 g cukinii
300 g koncentratu pomidorowego






- Kurczaka mielimy na średnich oczkach. Wbijamy do niego jajko i dosypujemy bułkę tartą. 
- Chilli, czosnek i zieloną pietruszkę miksujemy razem z odrobiną soli. Dodajemy do kurczaka.
- Bakłażan kroimy na pół, zalewamy oliwą z oliwek i solimy. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej bakłażana miąższem do dołu. Smażymy, aż bakłażan zmięknie, W razie konieczności możemy bakłażana odwrócić i podlać odrobiną ciepłej wody, żeby się nie spalił. Kiedy bakłażan zmięknie wydrążamy miąższ, siekamy go i dodajemy do kurczaka. 
- Cały farsz wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy małe pulpeciki, które smażymy na złoty kolor. 
- Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i lekko solimy. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula będzie karmelizowana. W tym momemncie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i rozmaryn oraz posiekane chilli. Smażymy około 10 minut. Na koniec wlewamy koncentrat pomidorowy i 300 ml wody. Zostawiamy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.
- Pulpeciki można podgrzewać w sosie i podawać z makaronem.

Smacznego:)

Pulpeciki z bakłażanem

Pulpeciki z bakłażanem

Pulpeciki z bakłażanem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz