niedziela, 21 kwietnia 2013

Tort pomarańczowo czekoladowy

Przepis pochodzi z programu "Martha Bakes" i nosi nazwę "Tort urodzinowy Edwarda Kostyry". Zmieniłam w nim jedynie polewę na intensywniejszą w smaku. Tort nadziewany kremem na wskroś pomarańczowym. Idealne ciasto, lekkie i wilgotne. Oryginalny przepis przewiduje pieczenie w 20 cm tortownicach, ja wybrałam tą 35 cm. Tort smakował wszystkim, dlatego dzielę się z wami przepisem. Porcje poszczególnych składników podane są w filiżankach. Można, jak ja wziąć standardową filiżankę do kawy (nie taką do espresso), lub przeliczyć na łyżki (1 filiżanka = 16 łyżek stołowych). Ważne, aby wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową.


Ciasto:
1 i  1/2 filiżanki mąki tortowej
Tort urodzinowy Edwarda Kostyry
1 i 1/2 filiżanki mąki zwykłej pszennej
250 g niesolonego masła
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 i 3/4 filiżanki cukru
4 duże jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 i 1/4 filiżanki mleka 3.2 %

Krem:
6 dużych jajek
skórka z 1 pomarańczy
1/4 filiżanki świeżego soku pomarańczowego
1/4 filiżanki soku z cytryny
3/4 filiżanki cukru
1 kostka masła 

Polewa
1/2 kostki masła
5 łyżek cukru brązowego
3 łyżki mleka
3 łyżki soku z pomarańczy
3 czubate łyżki ciemnego kakao

Ciasto:
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masła stopniowo dodajemy po jednym jajku i ubijamy na wolnych obrotach. Trzeba pamiętać, żeby po każdy jajku dokładnie chwilę miksować. Jeżeli za szybko dodamy kolejne jajko masa może się zważyć. 
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy. 
- Do masy z masła i jajek dolewamy esencję waniliową. Następnie na przemiennie dokładamy po trochę suchych składników i mleka. 
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25 minut (do suchego patyczka). 

Krem:
- Białka oddzielamy od żółtek. 
- Do żółtek dodajemy startą skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, sok cytrynowy i cukier. 
- Miskę z żółtkami ustawiamy nad kąpielą wodną, dokładnie mieszając czekamy aż masa zgęstnieje. Może to potrwać ok. 15 - 20 minut. Nie wolno w tym czasie odejść od kuchenki, bo chwila nieuwagi i mamy pomarańczową jajecznicę. 
- Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia, chwilę studzimy, a następnie stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę masło. Masło dodajemy po kosteczce i mieszamy dokładnie z kremem do momentu, kiedy się rozpuści. 
- Krem wstawiamy do schłodzenia. 

Polewa:
- Do garnka wkładamy masło i ustawiamy na małym ogniu. Kiedy masło się topi dokładamy do niego pozostałe składniki - kakao, cukier, sok z pomarańczy i mleko. Całości pozwalamy się zagotować, ale cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognie kiedy będzie szkliste i gęste. 

Teraz już tylko wystarczy wszystko złożyć w całość. Ciasto przekrawamy na połowę. Wykładamy kremem, ale nie po same brzegi. Ciężar drugiej warstwy ciasta rozłoży krem. Całość polewamy gorącą polewą czekoladową. 

Smacznego:)
Tort urodzinowy Edwarda Kostyry
Tort urodzinowy Edwarda Kostyry



1 komentarz: