poniedziałek, 6 maja 2013

Tadżin z wieprzowiny

Jakiś czas temu stałam się szczęśliwą posiadaczką naczynia do tadżin, a że pogoda sprzyja gotowaniu na dworze i na węglu to postanowiłam spróbować swoich sił. Na pierwszy ognień tadżin z wieprzowiny. Zasada jest prosta - układamy na oliwie mięso i warzywa wymieszane z przyprawami, całość podlewamy odrobiną wody, ustawiamy nad żarem i pozwalamy magii się dziać. Tadżin nie wymaga wielkiej wprawy. Wystarczy tylko pilnować, aby temperatura nie była zbyt wysoka i żeby dno naczynia nie dotykało żaru. Potrzeba odrobiny cierpliwości, ale dla efektu warto chwilę poczekać. Gotowe mięso rozpływa się w ustach, a warzywa są cudownie upieczone. 

Tadżin z wieprzowiny

1 laska cynamonu
6 ziaren ziela angielskiego
6 goździków
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyż gałki muszkatołowej mielonej
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 i 1/4 łyżeczki soli
3-4 ząbki czosnku
350 g karkówki wieprzowej
1/4 szkl oliwy z oliwek
1 mała cukinia
2 marchewki
4 cebule
1 papryka zielona
4 młode pory
4 średnie ziemniaki




- Na rozgrzaną patelnię wykładamy wszystkie przyprawy i chwilę je prażymy. Kiedy poczujemy ich zapach w kuchni, wyłączamy gaz i odstawiamy je na chwilkę.
- W czasie kiedy przyprawy się prażą kroimy mięso na dość spore kawałki (5x5). Pokrojone mięso doprawiamy połową z przygotowanej mieszanki przypraw. 
- Wszystkie warzywa (łącznie z czosnkiem) obieramy i kroimy w dowolne kształty i wielkości. Doprawiamy pozostałą częścią przypraw.
- Na dno naczynia do tażin wylewamy oliwę i układamy na niej doprawione mięso. 
- Na mięsie układamy kolejno wszystkie warzywa.
- Na koniec wlewamy około 1 szkl wody. 
- Całość zamykamy i ustawiamy nad żarem. 
- Od czasu do czasu należy sprawdzić czy żar nie ma za wysokiej temperatury, oraz czy woda nie wyparowała. W razie konieczności należy dolać wody. Ale zazwyczaj nie jest to konieczne, gdyż warzywa puszczają soki.  

Smaki przypraw, mięsa i warzyw mieszają się w cudowny sposób. Od tadżin można się szybko uzależnić. Gorąco polecam.

Tadżin z wieprzowiny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz