Ciastko, które można przygotować w 25 minut. Nie wymaga wielkiej wprawy, a w zasadzie to jego przygotowanie polega jedynie na lekkiej obróbce gotowych produktów. Polecam dla leniuchów i dla tych, którzy lubią słodko-słone eksperymenty.
Błyskawiczne ciasto słodkie i słone |
2 płaty ciasta francuskiego
1 kg mielonego twarożku
1 słoik masła orzechowego z fistaszków
200 g masła toffi
4 łyżki cukru pudru
6 batonów lion
cukier puder do posypania
- Ciasto francuskie układamy na blachach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 minut.
- Serek miksujemy z masłem orzechowym i masłem toffi, doprawiamy 4 łyżkami cukru pudru.
- Batony lion siekamy na drobno i dokładamy do kremu. Całość mieszamy na gładką masę.
- Na pierwszy kawałek upieczonego i przestudzonego ciasta francuskiego wykładamy krem. Przykrywamy go drugiem płatem ciasta i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Błyskawiczne ciasto słodkie i słone |
Faktycznie błyskawiczne, gdy ma się przygotowane wcześniej ciasto francuskie! :) Pycha! :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Zaskakujące połączenie:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków :) Pozdrawiam, Kasia :)
OdpowiedzUsuńhttp://katarzynagotuje.bogspot.com - zapraszam do mnie :)
Słodko-słone smaki - moje ulubione! Ale bym zjadła kawał tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńOooo jakie to dobre!
OdpowiedzUsuńo kurczę! moje kubki smakowe właśnie oszalały
OdpowiedzUsuń