wtorek, 11 czerwca 2013

Błyskwiczne ciasto słodkie i słone

Ciastko, które można przygotować w 25 minut. Nie wymaga wielkiej wprawy, a w zasadzie to jego przygotowanie polega jedynie na lekkiej obróbce gotowych produktów. Polecam dla leniuchów i dla tych, którzy lubią słodko-słone eksperymenty.

Błyskawiczne ciasto słodkie i słone




2 płaty ciasta francuskiego
1 kg mielonego twarożku
1 słoik masła orzechowego z fistaszków
200 g masła toffi
4 łyżki cukru pudru
6 batonów lion
cukier puder do posypania














- Ciasto francuskie układamy na blachach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 minut.
- Serek miksujemy z masłem orzechowym i masłem toffi, doprawiamy 4 łyżkami cukru pudru.
- Batony lion siekamy na drobno i dokładamy do kremu. Całość mieszamy na gładką masę.
- Na pierwszy kawałek upieczonego i przestudzonego ciasta francuskiego wykładamy krem. Przykrywamy go drugiem płatem ciasta i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Błyskawiczne ciasto słodkie i słone

6 komentarzy:

  1. Faktycznie błyskawiczne, gdy ma się przygotowane wcześniej ciasto francuskie! :) Pycha! :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujące połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie smaków :) Pozdrawiam, Kasia :)

    http://katarzynagotuje.bogspot.com - zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodko-słone smaki - moje ulubione! Ale bym zjadła kawał tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurczę! moje kubki smakowe właśnie oszalały

    OdpowiedzUsuń