czwartek, 27 czerwca 2013

Jajecznica z kurkami

Jak pojawiają się kurki, to zaraz obok nich pojawia się jajecznica. Delikatna, kremowa z kurzych, wiejskich jaj. Lekko doprawiona kolorowym pieprzem i zieloną pietruszką. Tak można witać każdy dzień. 

Jajecznica z kurkami




5 jaj
garść kurek
1 łyżka masła
sól
pieprz














- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy delikatnie masło.
- Kurki obieramy i czyścimy, w razie konieczności kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dokładamy do masła i smażymy około 10 minut na wolnym ogniu. W trakcie doprawiamy solą i szczyptą pieprzu.
- Jajka delikatnie rozbijamy do miski - nie mieszamy.
- Wlewamy jajka na patelnię z kurkami i najpierw pozwalamy ściąć się delikatnie białkom, a następnie przekrawamy żółtka. Zdejmujemy z ognia i jeszcze chwilę na gorącej patelni mieszamy. 
- Podaje z ulubionym pieczywem. 

Smacznego:)

Jajecznica z kurkami

1 komentarz:

  1. Takie śniadanko do łóżka mmm :)
    Chociaż w moim wypadku to musiałoby być drugie śniadanie, bo dzień zawsze zaczynam od płatków z mlekiem!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń