wtorek, 25 czerwca 2013

Pieczone młode ziemniaki z czubricą zieloną

Czubrica zielona to bardzo aromatyczna mieszanka przypraw, stosowana głównie w kuchni bułgarskiej. Ostatnio bez problemu można dostać ją w polskich marketach. Gorąco polecam jako dodatek do dań z fasoli, ziemniaków, jaj, ale również i do mięs. Występuje również w wersji czerwonej - czyli pikantnej:). U mnie zagościła dziś jako przyprawa do młodych ziemniaków zapiekanych w oliwie z oliwek. 


Pieczone młode ziemniaki z czubricą zieloną






1 kg młodych małych ziemniaków
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1 łyżka czubricy zielonej














- Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części. Całość posypujemy solą i czubrycą. W brytfance zalewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Pieczemy w  temperaturze 180 C przez około 40 minut. Co jakiś czas warto delikatnie zamieszać, aby ziemniaki były rumiane z każdej strony.
- Można podawać z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Smacznego:)

Pieczone młode ziemniaki z czubricą zieloną

2 komentarze:

  1. Przy takiej ciepłej pogodzie są idealnym obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. jakie lekkie i aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń