sobota, 1 czerwca 2013

Sałatka owocowa z octem balsamicznym i prażonymi migdałami

Soczysta, świeża, słodka i kwaśna. Orzeźwiająca, idealna na śniadanie i deser. Gorąco polecam. 

Sałatka owocowa z octem balsamicznym i prażonymi migdałami





3 nektarynki
1 jabłko
1 mango
1/2 melona
1 porańcza
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
garść płatków migdałowych











- Owoce dokładnie myjemy, w rasie potrzeby obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieramy ze skórki i białych błon wykrawając miąższ. Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok. Do soku dodajemy ocet balsamiczny i cukier trzcinowy. Sos mieszamy do momentu, w którym rozpuści się cukier. Owoce polewamy sokiem i dokładnie mieszamy.
- Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy płatki migdałowe i prażymy je, aż będą lekko brązowe i chrupiące. Jeszcze ciepłymi posypujemy sałatkę.

Smacznego:)

Sałatka owocowa z octem balsamicznym i prażonymi migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz