Soczysta, świeża, słodka i kwaśna. Orzeźwiająca, idealna na śniadanie i deser. Gorąco polecam.
Sałatka owocowa z octem balsamicznym i prażonymi migdałami |
3 nektarynki
1 jabłko
1 mango
1/2 melona
1 porańcza
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
garść płatków migdałowych
- Owoce dokładnie myjemy, w rasie potrzeby obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieramy ze skórki i białych błon wykrawając miąższ. Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok. Do soku dodajemy ocet balsamiczny i cukier trzcinowy. Sos mieszamy do momentu, w którym rozpuści się cukier. Owoce polewamy sokiem i dokładnie mieszamy.
- Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy płatki migdałowe i prażymy je, aż będą lekko brązowe i chrupiące. Jeszcze ciepłymi posypujemy sałatkę.
Smacznego:)
Sałatka owocowa z octem balsamicznym i prażonymi migdałami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz