wtorek, 18 czerwca 2013

Szampańska galaretka truskawkowa

Lekka galaretka z truskawkami o smaku szampana. Przy odrobinie szczęścia i wprawy udaje się zachować bąbelki szampańskie. Aromatyczny, lekkie i orzeźwiające - idealne na ciepłe dni lata. 

Szampańska galaretka truskawkowa



300 ml szampana - wina musującego
500 g truskawek
2 łyżki żelatyny
1 łyżeczka cukru z wanilią

















- Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek i delikatnie układamy w kieliszkach.
- W kubku rozrabiamy żelatynę z 1/4 szkl gorącej wody. Dodajemy cukier z wanilią i mieszamy do momentu, w którym i cukier i żelatyna rozpuszczą się.
- Otwieramy wino musujące i przelewamy do wysokiego naczynia. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę z cukrem i energicznie mieszamy.
- Przygotowanym płynem zalewamy truskawki w kieliszkach i od razu wkładamy do lodówki.
- Zostawiamy na noc do stężenia i mocnego schłodzenia.

Smacznego:)

Szampańska galaretka truskawkowa

Szampańska galaretka truskawkowa

1 komentarz:

  1. Taki prosty, a jednocześnie niezwykle wykwintny deser :)

    OdpowiedzUsuń