piątek, 12 lipca 2013

Kurczak w migdałowym cieście

Delikatne piersi z kurczaka w jeszcze delikatniejszej panierce z ciasta migdałowego. Wyśmienity obiad.


Kurczak w migdałowym cieście

2 piersi z kurczaka
2 garści płatków migdałowych
1 szkl mąki
1/4 szkl mleka
1 jajko
sól
pieprz
olej do smażenia















- Piersi dokładnie myjemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części i doprawiamy do smaku.
- Jedną garść płatków migdałowych mielimy na pył. Drugą garść siekamy na drobne kawałki. Obie wsypujemy do miski wraz z mąką, solą, odrobiną pieprzu. Wbijamy 1 jajko, wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Każdą z piersi dokładnie obtaczamy w cieście i smażymy na średnim ogniu, do momentu, w którym będą rumiane.
- Możemy podać z młodymi ziemniakami lub pure z kalafiora.

Smacznego:)

Kurczak w migdałowym cieście

3 komentarze: