piątek, 26 lipca 2013

Ucierany razowiec z czerwonym agrestem

Bardzo proste ciasto razowe z agrestem. Orzechowa mąka razowa, karmelowy z smaku brązowy cukier i kwaśny agrest czerwony. 

Ucierany razowiec z agrestem




200 g masła
1 szkl cukru brązowego
4 jajka
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki razowej
1 szkl mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g agrestu














- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Do masy z masła dodajemy po jednym jajku i 1/4 szkl mąki pszennej. Dzięki temu ciasto się nie zważy.
- Kiedy jajka i mąka połączą się z masłem. Zaczynamy na przemian dodawać mąkę razową i mleko.
- Na sam koniec dosypujemy proszek do pieczenia.
- Agrest myjemy i osuszamy.
- Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną olejem i posypujemy agrestem.
- Pieczemy w temp 180 C przez ok. 40-50 minut.

Smacznego:)

Ucierany razowiec z agrestem

3 komentarze:

  1. agrest uwielbiam! zielony, bardziej kwaśny i czerwony, przepełniony słodyczą. pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki agrestu nie jadłam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto sobie o nim przypomnieć, zwłaszcza w takie upały świetnie smakuje:) Kwaśno:)

      Usuń