wtorek, 15 października 2013

Torcik jabłkowo - czekoladowy

Bardzo prosty przepis na pyszny deser. Nie wymaga piekarnika i nie spędzimy na jego przygotowaniu miliona godzin. Szybki, jesienny i słodki torcik naleśnikowy.

Torcik jabłkowo - czekoladowy





300 g mąki pszennej
200 ml mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 kg jabłek
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
50 ml śmietanki kremówki
olej do smażenia







- Mąkę łączymy z mlekiem, jajkiem, cukrem i solą. Wyrabiamy trzepaczką gładką masę. Z masy smażymy cienkie naleśniki. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cieniutkie plasterki. Wykładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy chwilę. Trzymamy na ogniu do momentu, w którym cześć jabłek się rozpadnie - dzięki temu po wystudzeniu będą bardziej zwarte jako masa.
- Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu dodając do niej masło i śmietankę. Trzeba uważać i cały czas mieszać, aby nie przywarła do dna. 
- Naleśniki układamy warstwowo, przekładając je na przemian jabłkami i czekoladą. W połowie pracy warto wstawić tort do lodówki i po jakimś czasie kontynuować, w innym wypadku grozi nam zawalenie się tortu.
- Wierzch dekorujemy czekoladą. Można również posypać orzechami. Dla tych, którzy mają ochotę, orzechy można drobno posiekać i dodać również do ciasta naleśnikowego.

Smacznego:)

Torcik jabłkowo - czekoladowy

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie i jakby się człowiek cholernie przy nim napracował :)

    OdpowiedzUsuń