niedziela, 22 grudnia 2013

Karp w panierce orzechowo grzybowej z olejem rzepakowym

Nietradycyjny karp w tradycyjnych, świątecznych smakach. Chrupiąca panierka, orzechowy i grzybowy aromat, a w środku soczysta i pyszna ryba. To nie może nie smakować. 
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie może go zabraknąć przy przygotowywaniu wigilijnych potraw. Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań rodzinnych, a kto zadba bardziej o rodzinę jeśli nie Pani domu i królowa kuchni, która wie, co zdrowe i dobre dla jej najbliższych. 

Karp w panierce orzechowo grzybowej








kilka dzwonków karpia
garść orzechów włoskich
garść suszonych grzybów
sól
pieprz
majeranek
olej rzepakowy









- Karpia dzielimy na porcje, płuczemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Do blendera wkładamy orzechy włoskie, grzyby, solimy doprawiamy pieprzem. Dolewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Miksujemy do uzyskania konsystencji z małymi grudkami.
- Każdy kawałek karpia dokładnie obkładamy panierką i smażymy na wolnym ogniu do uzyskania chrupiącej skórki. Karpia można również zapiec w piekarniku w temp 170 C przez około 20 minut.

Smacznego:) 

Karp w panierce orzechowo grzybowej

1 komentarz:

  1. Świetny sposób na panierkę! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń