sobota, 21 grudnia 2013

Pierożki orzechowo pomarańczowe

Coś słodkiego na wigilijny stół. Fajne połączenie orzechów i orzeźwiającego smaku pomarańczy z aromatycznym brązowym cukrem i wanilią. 

Pierożki orzechowo pomarańczowe





2 szkl mąki pszennej
1 szkl gorącej wody
szczypta soli
garść orzechów włoskich
1 pomarańcza
2 łyżki cukru brązowego
1/2 laski wanilii












- Orzechy drobno kruszymy, dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, cukier i ziarna z laski wanilii. Wszystko mieszamy, jeżeli farsz jest zbyt wodnisty, dodajemy pokruszony drobno  biszkopt lub herbatnik.
- Mąkę łączymy z solą i gorącą wodą. Uwaga dolewamy jej po trochę, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencje i da się wyrabiać w rękach. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 1 mm i wykrawamy kieliszkiem małe pierożki.
- Gotujemy w lekko posłodzonej wodzie.

Smacznego :)

Pierożki orzechowo pomarańczowe

Pierożki orzechowo pomarańczowe

5 komentarzy:

  1. Świetny farsz, pierożki na pewno były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujące nadzienie do pierogów, wykorzystam go w miłą chęcią. Już mi leci ślinka.
    Ciasto na pierogi robisz identycznie jak ja, więc tylko nadzienie dzieli mnie od spróbowania tej wersji. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Uwielbiam tradycyjne pierogi, ale te słodkie są o niebo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. intrygujące nadzienie, pierwsze widzę takie :]

    OdpowiedzUsuń