sobota, 21 czerwca 2014

Affogato

Affogato to napój na bazie kawy. Jego receptura nie jest wcale a wcale skomplikowana. Wystarczy do filiżanki włożyć gałkę dobrych lodów waniliowych i zalać je pysznym, gorącym espresso. Jeżeli chcemy wzbogacić jego smak możemy podać go z likierem amaretto lub miętowym. Delikatna pianka jaka się wytwarza z cremy espresso oraz rozpuszczonych pod wpływem temperatury lodów jest niezwykła. Polecam na dobry początek dnia, na przerwę w pracy, na spotkanie z przyjaciółki, na chwilę z książką. 

Affogato is a beverage, which base is made of espresso. Recipe for affogato is not very complicated. All you need is to put good quality ice cream at the bottom of cup and pure it with hot, essential espresso. If you want to make the taste richer you can add amaretto or mint liquer. Gently mousse which emerge from espresso crema and melted ice cream is really unussual. Affogato is a good beggining of the day, great break in you work, fabulous for meeting with friends or your favourite book.









2 gałki lodów śmietankowych
podówjne espresso
30 ml likieru miętowego












- Zimne lody przekładamy do niewielkiej szklanki. Zalewamy gorącym espresso i zalewamy ulubionym likierem.

Smacznego:)













2 komentarze:

  1. Uwielbiam! Nie potrafię się oprzeć temu prostemu, a jakże wykwintnemu połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zrobię. Mój Mąż od niedawna lubi kawę, na pewno mu zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń