czwartek, 10 lipca 2014

Brownie with mascarpone cream and black raspberries jam... home sweet home

There are days in our lives, which can be saved only with chocolate. When we come back from vacation to the same sweet home, and we are happy because of being in our place, but still misisng the sun, the beach, the freedom. The only way to make us feel good is baking homemade brownie. Mascarpone cream and black raspberries jam are not necessery, but make good to this cake.

Są w naszym życiu dni, które może ocalić tylko czekolada. Kiedy wracamy po urlopie do domu, szczęśliwi z bycia u siebie, ale wciąż tęskniący za słońcem, plażą i wolnością. Jedyną rzeczą, która może poprawić nam humor jest upieczenie domowego brownie. Krem z serka mascarpone i dżem z czarnych malin nie są konieczne, ale robią temu ciastu bardzo dobrze.


Brownie with mascarpone cream and black raspberries jam


200 g mlecznej czekolady
100 g masła
4 łyżki kakao
3 jajka
1 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej


3 żółtka 
400 g mascarpone
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka soku z cytryny


200 g czarnych malin
1/4 szkl cukru





- Maliny płuczemy, przekładamy do garnka z grubym dnem. Wlewamy do nich 3-4 łyżki wody, wsypujemy cukier i gotujemy około 40 minut. Zdejmujemy z ognia i wystudzamy. Następnie chowamy do lodówki.

- Czekoladę z masłem rozpuszczamy. Jajak ubijamy z cukrem i powoli dolewamy masę czekoladową. Na koniec dosypujemy, przesianą uprzednio mąkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na 20 minut (bez termoobiegu). Na wierzchu utworzy nam się delikatna, chrupiąca skórka, a ciasto będzie wciąż bajecznie wilgotne. Studzimy.

- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Dokładamy schłodzony serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Na koniec dolewamy sok z cytryny. 

- Na wystudzone brwonie układamy krem z mascarpone, a następnie dżem z czarnych malin.

Smacznego:)

Brownie with mascarpone cream and black raspberries jam

1 komentarz: