wtorek, 12 sierpnia 2014

Cukinia nadziewana mięsem wieprzowym i warzywami korzennymi

Uwielbiam cukinię. Nie mogę się jej oprzeć, gdy pojawia się na stoiskach w dzień targowy i na mojej grządce (która mało czemu pozwala tak obficie urosnąć, jak cukinii). Wersja z nadzieniem jest bardzo dekoracyjna, zwłaszcza, że coraz popularniejsze stały się cukinie okrągłe, kształtem przypominające maleńkie dynie. 


Cukinia nadziewana mięsem wieprzowym i warzywami korzennymi






2 duże marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
0,5 kg karkówki wieprzowej
4 okrągłe cukinie
1 biała cebula
2-3 ząbki czosnku
majeranek
sól
tłuczony pieprz








- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 15 minut.
- Cebulę kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa po 15 minutach. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce i dokładamy do cebuli po około 10 minutach. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną majeranku.
- Cukinię wydrążamy i miąższ dokładamy do farszu. Całość dusimy do miękkości. Jeżeli istnieje konieczność można podlać farsz odrobiną wody. Należy jednak pamiętać, że należy ją całkowicie zredukować.
- Gotowy farsz przekładamy do wydrążanych cukinii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 25 - 30 minut.

Smacznego:)

Cukinia nadziewana mięsem wieprzowym i warzywami korzennymi

Cukinia nadziewana mięsem wieprzowym i warzywami korzennymi

1 komentarz: