Klasyczna krucha, pełna śmietany, wiejskich jaj, karmelizowanej cebuli i sera Bursztyn. Doprawiona gałką muszkatołową oraz musztardą. Pyszna na jesienny wieczór. Bardzo prosta w przygotowaniu, cudownie kremowa. U mnie w tortownicy o średnicy 20 cm, bo lubię, kiedy ma wysokie brzegi i dużo nadzienia.
Tarta cebulowa |
500 g mąki pszennej
200 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
1 kg białej cebuli
1 łyżka cukru
1/2 łyżki octu jabłkowego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
liść laurowy
200 ml śmietanki
150 g sera Bursztyn
1 jajko
- Ze składników zagniatamy kruche ciasto. Ostawiamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie wykładamy nim blaszkę i pieczemy przez około 20 minut w 180 C.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. I karmelizujemy wraz z cukrem i octem na wolnym ogniu. Cebula musi być słodka i miękka. Pod koniec duszenia dodajemy liść laurowy i pieprz.
- Śmietankę mieszamy z jajkiem i startym na tarce serem. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do masy dodajemy cebulę. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30-35 minut. Jeżeli zdecydujecie się na szerszą foremkę, a co za tym idzie na niższą masę to należy zmniejszyć czas pieczenia.
Smacznego :)
Tarta cebulowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz